Yoga for skjoldbruskkjertelen

Spesifikk yoga terapi og mediyoga programmer for skjoldbruskkjertel kan hjelpe pasienter som lider av hypertyreoid, hypothyroid samt struma.

Yogaterapi

Yoga terapi er generelt den samme for alle tre typer skjoldbrusk lidelser. Dette kan skje fordi yoga er i stand til å kontrollere funksjonen av skjoldbruskkjertelen for å opprettholde en balanse mellom behovet og den faktiske metabolismen. Denne behandlingen utgjøres av Yogasanas, Pranayama, renseprosesser og kontemplasjon.

Blant Yogasanas er Sarvangasana det beste for metabolske forstyrrelser, da det skaper det nødvendige presset på skjoldbruskkjertlene, støttesekretjonen samt produksjon av hormoner i optimal mengde. Etter tilstrekkelig utøvelse av Sarvangasana kan forbedrede effekter oppnås ved å utføre asanas som Halasana, Halaugrasana, Sun Salutation, Bhujangasana, Dhanurasana, Ardha Matsyendrasana, Pashchimottanasana, Yogamudra, Supta Vajrasana, Sinhasana, Sinha Mudra.

Videre er pranayama som Ujjaji og bandhas veldig nyttige for å forbedre funksjonen av disse kjertlene, men de må læres av en ekspert og tilstrekkelig praksis for asanas må utføres før de lærer dem.

Skjoldbrusksykdommen

Skjoldbruskkjertelen i menneskets endokrine system påvirker kroppens funksjonsevne i stor grad. På grunn av denne kjertelens begrensninger, vil kroppen bli påvirket og man får nedsatt evne til å fungere optimalt. Mangelen på hormoner i skjoldbruskkjertelen kontrollerer funksjonen til følgende:

1. De hjelper med å øke energinivået i kroppen
2. De øker prosessen i metabolismen ved å øke absorpsjonen av glukose
3. De øker metabolismen som øker produksjonen av urin, og som igjen øker mengden av urinpassasje
4. De hjelper kroppens vekst
5. De sørger for økt mengde av melk og fett i brystmelken til kvinner etter fødsel
6. De bidrar til økt ekspansjonshastighet og sammentrekning av hjertet
7. De hjelper med å oppnå de nødvendige fysiske endringene som er i samsvar med det daglige mentale stresset

Skjoldbruskkjertelen fungerer for fullt når man er i puberteten og ved graviditet. Den er også meget aktiv når temperaturen i naturen går opp eller ned, som bidrar til å opprettholde kroppstemperaturen i alle slags miljøer. Funn viser at denne kjertelen er ansvarlig for metabolisme, anabolisme og katabolisme.

Det finnes tre typer av stoffskiftesykdommer

1. Hypertyreose –høyt stoffskifte

I denne typen overskrider hormonnivået i skjoldbruskkjertlene det normale, og øker dermed metabolismen. Følgelig er det en økning i hjertefrekvensen, respirasjonshastighet, rensninger, generering av mer varme i kroppen, mer svette, klager om menstruasjon i tilfelle av kvinner, hovne øyne, følelse av utmattelse. Personen føler for å øke aktivitet, men kan får det ikke til. Han kan bli fort sint. En midlertidig tiltak kan tas ved inntak av medisiner, eller et permanent tiltak kan oppnås ved å fjerne en del av skjoldbrusken gjennom kirurgi, og dermed redusere det totale hormonnivået. Men hvis kjertelen begynner å fungere normalt, kan den opererte delen ikke bli plassert tilbake og dermed vil hormonnivået være under normalt, noe som fører til andre lidelser.

2. Hypothyroidisme – lavt stoffskifte

I dette tilfellet utskiller kjertlene et mindre enn normalt nivå av hormoner, eller hormoner blir ikke utskilt i det hele tatt. Dermed når mengden av metabolisme må øke, går det ikke. Den fysiske og mentale aktiviteten settes dermed ned. Symptomer som latskap, fordøyelsesbesvær, muskelsmerter, døvhet, tørrhet i huden, glemsomhet, mangel på sult og fortsatt vektøkning er sett. Denne pasienten er så deprimert fysisk og mentalt at han ikke er klar selv å få behandling. De videre stadiene av denne lidelsen er hevelse over hele kroppen, tykkelse i lepper og mangel på glans på huden. Disse pasientene er ikke i stand til å snakke ordentlig. Hvis denne lidelsen ikke behandles på riktig måte, kan hjertet til og med slutte å fungere.

3. Struma

Størrelsen på skjoldbruskkjertelen øker utover det normale i denne typen lidelse. Det er selvfølgelig ikke en infeksjon eller en svulst. Dette skjer hvis mengden jod i maten er for lav. Dette øker ikke sekretene til kjertlene, men den forstørrede størrelsen skaper trykk på de andre organene som påvirker deres funksjon. Strumaen kan være en konsekvens av bivirkninger av noen andre legemidler også. Den forstørrede delen av kjertelen fjernes ved kirurgi, men igjen slutter det sekresjonen av hormoner for alltid å overgi pasienten inn i noen andre problemer.

Hvis du ønsker å vite om vi kan hjelpe deg, ta kontakt her