aum yoga oslo: Blogg. No make up

Hva jeg lærte av min sminkefrie uke

Så jeg bestemte meg for å gå sminkefri i en uke. Og to veldig gode venner av meg (og kollegaer) bestemte seg for å gjøre det samme. Og her var vi, ingen sminke for en hel uke. Nå kan noen av dere tenke: “WOW, du reddet verden gjorde du ikke? Skrive en blogg om en sminkefri uke. Hvor overfladisk er du?

Ja jeg er overfladisk, men også samtidig dyp. Jeg har mine øyeblikk, jeg er tross alt Tvillingene (stjernetegn). Nei, jeg forandret ikke verden, men jeg lærte noen ting om meg selv, om selv kjærlighet og om andre mennesker i løpet av denne uken. Så jeg forandret en annen verden, og jeg forandret også litt den verdenen, i form av hvordan jeg ser på meg selv.

 

Hvorfor bestemte jeg meg for å ikke legge sminke på huden min i en uke?

Jeg har en tidlig morgen yoga praksis som betyr at hver morgen føles det ut som om jeg flytter fra leiligheten min. Jeg har hårprodukter, sminke, parfyme, hygieneprodukter, dusjsåpe, lotion, håndklær, klær, en buksedress eller en kjole, to par sko (fordi jeg ikke kan bruke joggesko på jobb, men samtidig kan jeg ikke gå med hæler til yoga shalaen) … vel lang historie kort, føles det bokstavelig talt som om jeg flytter. Og hver morgen etter dusjen finner jeg meg selv (i godt selskap selvfølgelig) foran speilet og legger på sminke og lurer samtidig på:

“Hva i helvete gjør jeg? Her praktiserte jeg yoga i over to timer, og nå bruker jeg 30 minutter til å bli klar. Hva er dette? Jeg kunne brukt disse minuttene til å meditere. Og hvorfor gjør jeg dette? Slik at folk skal se på meg på en bestemt måte? Slik at samfunnet skal godkjenne meg? Vil samfunnet noen gang faktisk godkjenne meg? Tatt i betraktning at jeg allerede er i 30-årene, ikke gift, ikke engang på jakt etter en kjæreste, jeg vil ikke ha barn, jeg har en 3 til 4 timers daglig praksis, jeg leser tarot kort og tror på reinkarnasjon … Samfunnet vil aldri godkjenne meg uansett.”

Så hvis det ikke er for samfunnet, og det er ikke for meg, hvem gjør jeg dette for? Hvorfor putte på sminke i utgangspunktet?

Og jeg tror jeg fant svaret. Jeg legger på sminke fordi jeg generelt ikke kan akseptere meg som jeg er. Og hvis jeg ikke kan godta meg, hvordan kan andre akseptere meg? En del av meg mener faktisk at jeg vil kunne akseptere hvem jeg er, hvis jeg klarer å bli en bedre versjon av meg selv! Og sminke får meg til å se bedre ut. Det er alt det handler om! Om å akseptere seg selv. Så jeg bestemte meg for å lære å akseptere meg selv, uansett hva! Med eller uten sminke. Og dermed denne beslutningen om ikke å ha noe sminke på i en uke og se hva som ville skje.

Så hva skjedde?

Aum Yoga Oslo: No make up week

Å gå uten sminke gjorde meg så selvbevisst. I virkeligheten var jeg mer bekymret for folks reaksjoner enn jeg gjerne vil innrømme. På søndag kveld (min første dag uten sminke) møtte jeg min gode venn, Chris, som faktisk fortalte meg: “Men du ser vakker ut uten sminke. Du ser faktisk ut som en hore med sminke på! “Siden det kommer fra en direkte person som Chris, vet jeg at det var et kompliment, og dette økte selvtilliten min litt.

Så samtalen går slik:

Meg: Ja, du sier det bare på grunn av at du er en fyr. Du ser virkelig ikke forskjellen.

Chris: Vel, hvis gutter ikke ser forskjellen, og du har rett, hvorfor legger du på sminke da?Meg: Hmmm jeg antar jeg gjør det for jentene? Jeg antar det er en type konkurranse eller noe …
Chris: Så du ser ut som en hore for å imponere andre horer?
Elsker hans oppriktighet. Det setter alltid ting i perspektiv

Uansett, det å gå til kontoret for første gang på nesten 4 år uten sminke var ikke lett. Den første dagen var den tøffeste, så begynner du kanskje å bli vant til det litt etter litt. Likevel vil en følelse av nakenhet overta fra tid til annen, spesielt i kundemøter. Men klientene syntes ikke å bry seg om … Og heller ikke mine medarbeidere.

Siden folk har en tendens til å glemme ting, og jeg er ikke et unntak fra denne regelen, bestemte jeg meg for å lage en liste over kommentarene jeg fikk i løpet av denne uken. Og her kommer det:

 • Du ser sliten ut
 • Jeg la ikke merke til at du ikke hadde noe sminke på
 • Du ser bra ut uten
 • Men du har noen sminke på deg … Du har brukt noe på øyenbrynene
 • Du ser frisk ut
 • Du ser så mye yngre ut
 • Er du virkelig sminkefri?
 • Du ser vakker ut
 • Så fin du ser ut uten sminke
 • Hmmm … la meg se … Du ser ganske frisk ut
 • Du ser egentlig ikke så ille ut
 • Jeg gleder meg til at du har litt sminke på (han spøkte :))
 • Gå å ta på deg litt sminke 😛

Så hvis klientene ikke brydde seg, og mine medarbeidere brydde seg heller ikke, og kommentarene var ganske positive (med unntak av en) … da var den eneste som var bekymret for dette problemet, meg. Jeg hadde laget dette problemet i tankene mine, og det handlet om meg, laget av meg, bare for meg. Bare på grunn av at jeg verken kunne godta eller elske meg selv som den jeg var. Jeg hadde visse forventninger om utseendet mitt, og hvor det er forventninger, kan det ikke være kjærlighet.

Hva jeg lærte?

Hvordan jeg følte meg i løpet av denne uken fikk meg til å innse mye om meg selv og om selv kjærlighet. Men i løpet av samspillet med mine medarbeidere skjønte jeg at mange kvinner setter seg selv under presset for å se ut på en bestemt måte … Så mange av oss ville aldri våget å ikke putte på sminke på huden. Og det gjør meg trist. Jeg vil bare gi en lang klem til alle kvinner der ute og fortelle dem at de er gode nok, at de er pene nok, at deres verdi er langt utover det de tror de ser i speilet.

Siden det er fysisk umulig å gjøre det, er jeg fornøyd med å bare gi en kjærlig klem til meg selv i dag. Og gjenta til meg selv: “Jeg elsker deg! Og du er fantastisk akkurat som du er “!