Hva er yogaterapi?

… fra en yoga terapeut synspunkt

I den vestlige verden snakker vi om hatha yoga, ashtanga yoga, vinyasa, kundalini, yin …. Og listen kan fortsette … Det var så overraskende å få vite at min lærer i Yoga Point Nasik, ikke var virkelig kjent med alle disse betegnelsene. Fordi yoga er yoga. Og yoga er ikke bare asana praksis. Hvis yoga ville vært det, ville alle sirkus-ekvilibristene jo være en yogi.

Yoga i den vestlige verden handler om å ta vare på din fysiske kropp som med tiden og hvis den er riktig utført, fører til både fysisk og mental velvære. Det er takket være populariteten til den fysiske delen av yoga praksis at de terapeutiske egenskapene til denne praksisen kom til lys. I løpet av årene ble det bemerket at ved å bruke forskjellige yogasanas eller yoga-stillinger, syntes pranayama eller pustøvelser, kriyas og meditasjon at folk fikk bedre helse. Og dette er det som ga opphav til yoga som et middel for terapi.

Hvordan fungerer yoga terapi?

Selv om yoga terapeuter har mye kunnskap om hvordan kroppene våre jobber og om den ulike sykdommen, er de ikke leger og de tar heller ikke sikte på å bli sett på som sådan. Dermed må pasientene få en full diagnose fra en lege, inkludert alle problemene de lider av. Dette gjør det mulig å opprette et personlig yoga terapiprogram. Og dette er den fantastiske tingen med yoga terapi. Uansett hva du lider av, er det alltid mulig å kombinere programmer som settes sammen til et personlig program som vil hjelpe deg til å føle deg bedre.

Ulempene

Når jeg må ta en beslutning, spør jeg meg selv: “Hva er det verste som kan skje?” Så hva er det verste som til slutt kan skje med deg hvis du prøver et yoga program for dine helseproblemer. Det er ingen ulemper ved å bruke yoga som terapi. Verste tilfelle scenario er om den spesielle sykdommen ikke er positivt påvirket, vil du være generelt sunnere og føle deg bedre fysisk og mentalt.

Den eneste ulempen er relatert til mennesker og ikke yoga. Yoga terapi virker hvis du trener. Dermed er det behov for engasjement. Yoga er ikke en pille. Så alt kommer ned til hvor viktig din helse er for deg.

Hvem er yoga terapi for?

Vel, yoga er for alle. Uansett fysisk eller psykisk tilstand er det alltid en type yoga man kan gjøre, og yoga kan gi positive effekter for alle. Når det er sagt, er det vanligvis to typer mennesker som velger yoga terapi når de står overfor en sykdom. På den ene siden finner vi mennesker med åpent sinn som ønsker å finne en naturlig måte å helbrede seg selv på, som jeg gjorde da jeg ble diagnostisert med livmorhalsvulst. På den annen side finner du de som har prøvd bokstavelig talt alt uten å få et bærekraftig resultat. Så de bestemmer seg for å gi yoga terapi en sjanse.

Yoga eller medisin?

Yoga terapeuter er IKKE leger. Som sådan vil en yoga terapeut aldri fortelle en pasient å slutte å ta medisin. Yoga terapi handler om å legge til riktig type yoga til pasientens daglige rutine. Ved å bruke yoga som terapi, begynner pasienten å føle seg bedre og grunnlaget for sykdommen kan begynne å bli endret. Likevel er enhver beslutning med hensyn til medisin en samtale som bare legen kan gjøre.

Hvorfor yoga som terapi? Bare fordi yoga er mer enn asana praksis. Yoga er en kraftig teknikk som kan få en til å føle seg bedre. Så hvorfor ikke bruke det for det det er verdt?